Innehåll

Rena Latinskan?
Vi är stolta över vad som finns i våra produkter. Här kommer en liten
redogörelse för vad de innehåller.

ANSIKTE RENGÖRING

Auqa-Vatten från Jämtland

Ricinus communis seed oil- Ricinolja ekologisk, är en olja som skonsamt löser fett och smuts. Den tas inte upp av huden och det gör den till en perfekt rengörande olja.

Olea europaea fruit oil- Olivolja ekologisk, har hudvårdande egenskaper och innehåller bland annat squalene och fytosteroler.  Squalene är nödvändig för bildandet av vitamin D i huden. Det är en kraftfull antioxidant, ett av hudens egna skydd mot oxidation från bland annat UV-strålning. Den mjukgör och bidrar till att behålla fukthalten i huden. Minskar symptomen av eksem. Stimulerar nybildandet av hudceller.

Carthamus tinctorius seed oilTistelolja ekologisk, är en ”torr” olja som innehåller omega 6. Tistelolja har en hög andel linolsyra, mycket högre än i någon annan jämförbar olja. Linolsyra bekämpar bland annat eksem, akne och andra hudproblem. Den är också en bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden.

Cera flava- Bivax ekologisk, har en bra förmåga att binda vatten och hjälper därför till att emulgera olja med vatten. Bivaxet fungerar fuktighetsbevarande och mjukgörande med en skönt skyddande känsla för huden – utan att täppa till porerna.

Glycerin binder fukt på ett effektivt sätt. Den återfinns lite överallt i naturen bland annat på vår hud. Den hjälper huden att dra till sig fukt och hjälper den på så sätt att skydda mot uttorkning och därmed andra hudirriterande problem. Glycerinet är ekologiskt certifierat och kommer från kokos.

Sorbic acid- Sorbitol är en sockeralkohol som finns naturligt i många frukter och bär. Den har en fuktbindande förmåga och ger huden en len känsla. Den fungerar som en stabilsator/emulgering och gör att vår rengöring får rätt konsistens.

Aloe barbadensis leaf juice- Aloe Vera ekologisk, har en unikt läkande effekt. Den används på skadad och problemhy. Aloe Vera är en växt vars egenskaper hjälper huden att reparera sig och att öka hudens egna förmåga att hålla fukt, även på lång sikt. Den verkar antiinflammatoriskt och antiseptiskt.

Vaccinium myrtillus seed oil- Blåbärsextrakt ekologisk, innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Den är en bärolja som hjälper andra verksamma ämnen på huden.

ANSIKTE OLJA

Simmondsia chinensis- Jojobaolja ekologisk, är den enda oljan som är lik talg. Talg utsöndras naturligt i människans hud. Detta gör att jojobaoljan verkar balanserande för talgproduktionen i vår hud, både för de som har minskad produktion och upplever sin hud som torr och irriterad och för de med överproduktion av talg som upplever sin hud fet och eventuellt har akne. Jojobaoljan fungerar helt enkelt på alla hudtyper.

Prunus amygdalus dulcis oil- Mandelolja ekologisk, innehåller linolsyra, omega 3 och 6 som är essentiella för oss eftersom hudens celler behöver dessa fettämnen, men inte själv kan producera dem. Fettsyrorna måste alltså tillföras genom kost och hudvård. Linolsyra har förmågan att minska skador på hudens kollagen som orsakas av solens UV-strålar.

Armeniaca kernel oil- Aprikoskärnolja ekologisk innehåller omega 6 och 9. Oljan går lätt in i huden. Den verkar antiinflammatoriskt och har precis som mandeloljan en återfuktande och mjukgörande verkan.

Carthamus tinctorius seed oil– Tistelolja ekologisk, är en ”torr” olja som innehåller omega 6 och fettsyran linolsyra. Tistelolja har en hög andel linolsyra, mycket högre än i någon annan jämförbar olja. Linolsyra bekämpar bl.a eksem, akne och andra hudproblem. Den är också en bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden.

Rosmarinus officinalis leaf oil- Rosmarinantioxidant är en antioxidant som skyddar. Det är en naturlig konservering som också förlänger hållbarheten i produkten.

Vaccinium myrtillus seed oil- Blåbärsextrakt ekologisk, innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Det är en bärolja som hjälper andra verksamma ämnen på huden.

Triticum vulgare germ oil- Vetegroddsolja ekologisk, är rik på flera olika mineraler och vitaminer. E-vitamin som är en viktig antioxidant som bland annat skyddar mot ålderstecken.

Spilanthes acmella flower extract- Parakrasse ekologisk, är en växt som har blivit känd som naturens egna botox. Den förbättrar hudens elasticitet och har en dokumenterad effekt mot linjebildning i huden.

ANSIKTE KRÄM

 Auqa- Vatten från Jämtland

Carthamus tinctorius seed oil– Tistelolja ekologisk, är en ”torr” olja som innehåller omega 6, en essentiell fettsyra som stärker hudens eget barriärskydd. Tistelolja har en hög andel linolsyra, mycket högre än i någon annan jämförbar olja. Linolsyra bekämpar bland annat eksem, akne och andra hudproblem. Den är också en bra bärarolja för andra ämnen som ska tas upp av huden.

Helianthus annuus seed oil- Solrosolja ekologisk, skyddar hudens barriär och binder fukt. Den är rik på omega 6, en essentiell fettsyra som stärker hudens eget barriärskydd. Solrosolja innehåller också E-vitamin som har enorma fördelar för hudcellerna tack vare sina antioxiderande egenskaper. Vitaminet motverkar även infektioner och inflammationer.

Brassica campestris seed oil- Rapsolja ekologisk, vår fina svenska ekologiska kallpressade rapsolja. Den är mycket näringsrik och innehåller antioxidanter som skyddar mot yttre påfrestningar i vår miljö. Den har mycket goda effekter på torr och irriterad hud. Förutom vitaminer innehåller oljan flera fytosteroler som är kända för att dämpa inflammationer och hudirritationer.

Butyrospermum parkii butter- Sheasmör ekologisk, innehåller en stor andel aktiva växtämnen som ger smöret en mångfald av hudvårdande egenskaper. E-vitamin, kanelsyra och cinnamater som verkar uppmjukande, läkande och UV-skyddande.

Glycerin binder fukt på ett effektivt sätt. Den återfinns lite överallt i naturen bland annat på vår hud. Den hjälper huden att dra till sig fukt och hjälper den på så sätt att skydda mot uttorkning och därmed andra hudirriterande problem. Glycerinet är ekologiskt certifierat och kommer från kokos.

Borago officinalis seed oil- Gurkörtsolja ekologisk, är en snabbabsorberande olja som innehåller mest omega 6 av alla vegetabilier. Se solrosolja. Brist på omega 6 försämrar hudens förmåga att bevara fukt och smidighet. Oljan har en antiinflammatorisk verkan.

Spilanthes acmella flower extract -Parakrasse ekologisk, är en växt som har blivit känd som naturens egna botox. Den Förbättrar hudens elasticitet  och har en dokumenterad effekt mot linjebildning i huden.

Vaccinium myrtillus seed oil – Blåbärsextrakt innehåller mycket vitaminer och antioxidanter. Den är en bärolja som hjälper andra verksamma ämnen på huden.

Niacinamide är en biologiskt aktiv form av niacin, vitamin B3 som återfinns i många grönsaker, rötter och jäster. Den förbättrar utseendet av solskadad hud. Har en utjämnande och uppstramande effekt. Motverkar hyperpigmentering, rodnad, fina linjer och rynkor. Niacinamide motverkar inflammationer i huden och stärker hudens barriär.

Pre- och Probiotika, är goda bakterier. Det skapar balans i hudens yttersta mikrobiologiska skyddsbarriär. Pre- som ger näring till de goda bakterierna och Probiotika som stärker hudens skyddsmekanismer och skapar balans. Den lugnar och reparerar hudens barriär och förhindrar infektioner och inflammationer.

Doft  Vi har valt att använda en mild allergenfri doft som inte ger upphov till allergier.

Konservering. Alla produkter som på något sätt innehåller vatten måste konserveras. Konservering dödar virus, bakterier och svamp. Vid tillväxt av dessa bildas mögel som avger toxiner som i sin tur kan ge negativa reaktioner i huden. Detta skall inte blandas i hop med härskning. För att motverka härskning tillsätts antioxidanter av olika slag. Om en produkt enbart innehåller oljor och inget vatten räcker det med antioxidanter. Konserveringen skall alltså dels motverka tillväxt i produkten men också ta bort eventuell liten tillväxt som kan bäras in genom de olika växter vi har i produkterna. Det finns ett stort antal lika typer av konserveringar. De vi använder är framför allt pH justerare, olika typer av syror där man sett att de tillsammans med en annan naturlig multifunktionell råvara som också hjälper till att stabilisera konsistensen på produkterna. Den kombinationen har visat sig förstärka syrans konserverande effekt mycket bra. Det man måste komma ihåg är också att det är viktigt med förpackningar för att undvika att man med fingrarna petar i produkten. Därav val av mina förpackningar. Samtidigt i mina förpackningar kommer det inte in något syre vilket också skyddar produkten med tanke på härskning.

Emulgering. För att göra en kräm eller lotion behöver man kunna mixa vatten och fett. Det fungerar ju inte av sig själv. Då använder man en emulgering. Den hjälper till att hålla samman fett och vatten. De olika emulgeringarna vi har använt fungerar som så att de skall attrahera både vatten och fett. Basen på dem är olika vegetabiliska oljor. De blandas ju naturligt med fett. Sedan har man tagit bort delar av oljan som attraheras av fett och tillsatt delar som attraheras av vatten. På så sätt får man till en råvara som älskar båda delarna.